De Kleuren van Alison (3): Groen

Alison Souffreau is tekenaar en illustrator. Ze laat zich graag inspireren door films, verhalen, momentopnames en banale scenes. In haar tekeningen zoekt ze naar een manier om mensen intenser of anders te laten kijken naar hun omgeving. Het intuïtieve speelt een belangrijke rol in haar werk, zo ligt de nadruk eerder op het weergeven van een gevoel of emotie dan een waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid. 

Voor Kinoautomat maakt ze een reeks rond kleur in film, een persoonlijke analyse over hoe kleur onze ervaring van een film bepaalt. Steeds neemt ze een andere kleur onder de loep en onderzoekt ze welke gevoelens deze oproept en hoe de maker van de film dit gebruikt om hun verhaal compleet te maken. 

Na rood en blauw is het nu de beurt aan Engelse weiden, goedaardige monsters, de mist in de Zone en de binaire code van The Matrix.

Groen.
De kleur van tegenstelling. Groen als de natuur, de bossen en struiken vol leven en sap. En groen van jaloezie, nijd en de beker met vergif. De tonnen vol toxisch afval die uitgegoten worden over de groene weides. De kleur maakt zichzelf kapot.

.

. Beast
Er zijn geruchten op het eiland, gefluister over een slechte man, met toegeknepen ogen worden hun stemmen luider. Het meisje in de gele jurk heeft bloed aan haar handen, ze lacht en krast haar vuile nagels in de sofa. Een vreemdeling met stroblond haar en een pick-up truck helpt haar overeind. Beiden schieten ze in het vochtige gras en worden verliefd. Het groene eiland met zijn velden en bossen beeft, de aarde wordt omgewoeld en zit vol lijken.

Groen is overal, het groeit en leeft als contrast naast de ongewoon brutale dood. 

.

The Shape of Water
We duiken in een appelblauwzeegroen gekleurde wereld waar neon pudding wordt geserveerd, Cadillacs rijden en enkel vrouwen een dweil vasthouden. Net als zij. Haar stille wereld licht op wanneer ze het monster ontmoet, een waterwezen, een man. Ze ontmoeten elkaar tussen de stomende buizen en metaal, zij speelt muziek voor hem en samen vinden ze een taal. Hier is de wereld niet klaar voor, die voelt zich bedreigd en schreeuwt: ‘The future is green!’.

Groen is alles behalve de toekomst, het is weerzinwekkend en eng. Groen is de norm en wordt getackeld door een omhelzing in rode schoentjes. Groen is het ware monster en hij haat de kleur groen.

.

. Stalker
Met krakende wielen rollen we van een industrieel sepia getint oord naar de mistig groene Zone. Geleid door een mysterieuze gelovige stappen drie mannen moeizaam richting de waarheid. De natuur bezit alles wat er ooit was geweest, dreigend waaien de bomen, het water druppelt en stroomt door gangen over roestige muren die afbladderen. Slijmerige grassen drijven spookachtig door beekjes en stromen, hun handen strelen de mossige aarde. Ze zijn allen moe en hebben geen idee waar hun gedachten zijn. De wind blaast giftige stofdeeltjes, zo dik als houtschilfers door de lucht. Ze happen naar adem en willen het niet horen.

Groen is angstaanjagend, we wentelen onszelf erin maar het voelt koud aan, het wilt ons hier niet. Groen is overweldigend en valt niet te bedwingen, alstublieft keer terug nu het nog kan.

.

. The Matrix
Rood of blauw? Word eens wakker! Pas dan zie je de gloed, een groene schijn die alles omringt. Hij kiest en opent zijn ogen. De wereld is niet meer en de realiteit is grauw, de zon is verdwenen uit de lucht en machines boezemen angst in. Constant op de vlucht terwijl ze de strijd aangaan met een droomwereld. Alles kan, ook sterven. Hij sluit zijn ogen, wijn smaakt naar karton en gras ruikt als linoleum. Ze knipoogt, ze is niet echt, ze is de vijand. Alles kan, ook overleven. 

Groen is de geest, de verbeelding, alles wat zich afspeelt in je hoofd. Het is buigzaam maar gevaarlijk, er huist iets kwaadaardigs en het is klaar om te vechten.

.

Voor meer van dit:
De Kleuren van Alison (1): Rood

De Kleuren van Alison (2): Blauw
De Kleuren van Alison (4): Geel
KLAP
Instagram
tumblr