Archief

Facebook banner v2Op 5 oktober 2017 vond de Feestelijke lancering van Kinoautomat plaats.

Cinefiel initiatief Kinoautomat werd feestelijk en filmisch ingeleid met een lanceringsreceptie in NEST om 18:00.

Tijdens deze blijmoedige babyborrel werd in gezelschap van drank en snacks de opzet en geplande evenementen van Kinoautomat uit de doeken gedaan. Na het hartelijk heffen van de glazen werd er een korte presentatie verzorgd, geïnteresseerden konden zich achteraf inschrijven voor toekomstige activiteiten en meebouwen aan de toekomst van het initiatief.

Zielzalving en oorstreling werden verzorgd tijdens een kort concert van Thans. Als cinefiel liedsmid brengt deze begeesterde Gentse muzikant een reeks soundscapes die op speelse wijze filmbelevingen evoqueren.

Op maandag 30 oktober organiseerde Kinoautomat haar eerste redactievergadering. Cinefiele zielen die het online platform mee van film-gerelateerd werk willen voorzien, filmavonden willen inrichten of andere soorten cinévenementen uit de grond willen stampen zijn van harte welkom op dit moment van verzameling en verbroedering.

De vergadering ging van start om 18:00, plaats van samenkomst was Paddenhoek 1, 3de verdieping.

kinoclub-1

Kinoclub #1: My Darling Clementine vond aansluitend plaats na de eerste redactievergadering. De introductie en vertoning vingen aan om 19:30 te filmzaal Paddenhoek.

Andi Vercruyssen nam ons mee naar de wonderlijke wereld van de klassieke Western met My Darling Clementine (1946). Weidse vlaktes, met stof beladen stagecoaches, gespannen shootouts en melancholische mannenharten passeren allen de revue, maar voor de vertoning wordt de loep gezet op de vader van het genre: John Ford.

De tweede Kinoautomat redactievergadering ging door op maandag 27 november. Op deze vergadering hebben we een agenda van onze geplande activiteiten van volgend semester uitgewerkt en nieuwe publicaties besproken.

De vergadering vond plaats om 19:00 te KASKcinema.

kinoclub-2.gif

Kinoclub #2: Der Himmel Über Berlin vond aansluitend plaats na de redactievergadering. De introductie en vertoning vingen aan om 20:30 te Kaskcinema.

In Neue Kino embleem Wim Wenders zijn meest iconische film glijden een paar engelen doorheen de met weemoed gevulde straten van Berlijn. Joséphine Vandekerckhove verzorgde een inleiding rond de rol van deze bovenaardse beschermheiligen in laat-moderne kunst. In een korte lezing bekeken we de identiteit van deze gevleugelde figuren in de enigmatische wereld van een aantal moderne kunstenaars en cineasten, alvorens ons onder de beschuttende vleugels te laten nemen van Bruno Ganz en Otto Sander.

Kinoautomat Kiest!

The Disaster Artist (2017) brak overal potten en won internationaal prijzen, maar blijkbaar waren distributeurs er niet van overtuigd dat de film een Belgische release behoeft. Kinoautomat en Studio Skoop stonden op de barricades van de filmkeuring en richtten een test-screening in van deze met lof beladen legendevorming rond cultklassieker The Room.

Niet alleen kon u een unieke vertoning van de film bijwonen, maar het verdere distributieleven van de film lag ook in uw handen. Na de film kon u immers door middel van een korte vragenlijst argumenteren waarom u al dan niet vond dat de film in nationale roulatie moest verschijnen.

Rugbybal onder de arm, lepels in de jaszak en richting Studio Skoop voor een avond komisch kijken en kiezen! The Disaster Artist – Testscreening, op donderdag 7 december 2017 om 22:30 te Studio Skoop.

… En het leven gooide gul met lepels: The Disaster Artist kreeg dankzij de warme ontvangst tijdens de test-screening een nationale release! Veel dank aan zij die aanwezig waren en deze film een warm plekje hielpen geven op het witte doek.

banner sem 2 no logo

Tijdens de maand januari van 2018 hield KASKcinema een focus op seks en seksualiteit, lichaam en lichamelijkheid.

Op 10 januari 2018 vond Body Stuff #2: The Gay Gaze plaats; een double bill van Taekwondo en Théo et Hugo dans le même bateau.

Kinoautomat kleedde deze filmavond in op Kinoclub-wijze met een inleiding door Tine Kempenaers, doctoraatsstudente bij de Engelse letterkunde (UGent). Werkende rond de vertelling van lichamelijkheid en seksualiteit, bood ze een perspectief op intimiteit als verzetsstrategie. Door het verkennen van de verbeeldingen van verlangens, lusten, liefde en tederheden werd het verwantschap tussen het lichamelijke en het politieke in haar veelzijdigheid onder de loep genomen.

20:00 Taekwondo (Berger & Farina, 2016, 112′)
22:30 Théo et Hugo dans le même bateau (Ducastel & Martineau, 2016, 97′)

In 2017 werden dertien kunstenaars aan dertien huiskamers gekoppeld onder de naam Thans Of Nooit. Thans speelde de muzikale spil in de ontmoeting tussen bewoners en genodigden enerzijds en de maker en diens werk anderzijds. Met Of Nooit verlieten ze de houtgetinte huiskamers en nodigden ze dit toevallige collectief samen uit In De (openbare) Ruimte. Thematisch divers, vormelijk uiteenlopend, onoverzichtelijk, chaotisch; slechts verbonden door de gezamenlijke geschiedenis.

In gezelschap van de door poëzie geïnspireerde schilderingen van illustratrice Laura Andriessen vertoonde Kinoautomat Hou Hsiao-Hsiens hartverscheurende Millennium Mambo (2001).

Slaapwandel mee doorheen surreële sfeerstukken en dit staaltje bevreemdend mooie cinema.

Millennium Mambo (2001): zondag 11 februari om 13:00, Of Nooit In De Ruimte: Fransevaart 28, 9000 Gent – gratis toegang

kinokwartet.gif

We trapten op zaterdag 17 februari het nieuwe semester af met Kinoautomats Kinokwartet! Een heuse filmdag waar aan de hand van vier films een genre, stijl, auteur of thematiek uitgebreid werd bekeken en besproken. Dit nieuwe format werd als pilootproject gewijd aan één van de onbetwiste grootmeester van de Japanse Cinema: Akira Kurosawa.

Tijdens dit verbluffende vierluik verkenden we enkele stilistische en thematische consistenties in al hun verscheidenheid. Op het programma stond een sociaalkritisch karakterstuk, een narratief experiment, een Shakespeareaanse tragedie en een surrealistisch sfeerstuk, steeds vergezeld van een korte inleiding.

Programmatie:
11:00 Drunken Angel (1948) – 98′
–    Lunch  
14:00 Rashomon (1950) – 88′
    Koffiepauze  
16:00 Throne of Blood (1957) – 108′
    Diner  
20:00 Dreams (1990) – 119′

Zware oogleden werden een halt toegeroepen met gratis koffieLege buiken werden verholpen met een optie tot misosoep en Bentōbox (voorzien door Gohan). 

kinoclub-#3

Poets je paternoster en staak het bidden, op maandag 26 februari 2018 diende KASKcinema opnieuw als Kinoautomatkerk voor een cinefiele ceremonie van jewelste.

In Journal d’un curé de campagne (1951) neemt Franse filmheilige Robert Bresson ons mee doorheen koude kloostergangen en verlaten velden.

Gastspreker van dienst was Sven Hollebeke, die ons geheel oor maakte voor de geluidsgevoeligheden in het oeuvre van Bresson. Blaffende honden, huilende winden en fluisterde stemmen; geluid schept op efficiënte wijze een werkelijkheid buiten het frame en vormt daarom ook vaak een geprefereerd werktuig van filmmakers.

Te lang in de schaduw van het visuele geborgen, gaf Sven deze onderbelichte bouwsteen van het medium haar moment in de zon. Dit met een tot zwijgen brengende uiteenzetting van Bressons experimenten met “off screen sound”.

Day for Night II

Ook in 2018 doken we gedurende een etmaal onder in de cinema, met recente restauraties én een resem vertoningen op 35mm, stuk voor stuk parels uit de rijke collectie van CINEMATEK, die zelden buiten de muren van het filmarchief te zien zijn! Het thema voor deze collectieve retraite in de donkere zaal met het zilveren scherm was (oh ironie): No Exit!

We bunkerden ons in te KASKcinema en brachten 24u in cinefiele extase door. Slaaptekort, cafeïnekicks en een overdaad aan filmgenot was verzekerd.

Afspraak op zaterdag 10 maart om 12:00 in KASKcinema, en afscheid met een trots knikje boordevol cinefiel samenhorigheidsgevoel op zondagmiddag 11 maart.

kinoclub #4

Berg je dromen op en breek de drankkast open, Kinoautomat duwde je maandag 26 maart 2018 te Filmzaal Paddenhoek kopje onder in een moeras van melancholie en minachting.

In Cat on a Hot Tin Roof (1958) verfilmt klassiek Hollywood titaan Richard Brooks het meest iconische theaterstuk van Pulitzer-winnaar Tennessee Williams.

Gastspreker Maxim Broidioi richtte voor Kinoclub #4 zijn pijlen op acteur Paul Newman voor een lezing, deels liefdesbrief en deels acteursanalyse.

De Kinoclub werd voorafgegaan door een derde redactievergadering om 18:00 op het tweede verdiep van Paddenhoek 3.

Op woensdag 18 april 2018 organiseerde Psychonauten in Gesprek een filmvertoning in samenwerking met Kinoautomat en Cinarchy in NEST.

Het werd een psychedelische double bill met als thema ayahuasca. We screenden de fictiefilm Icaros: A Vision (2016) van Leonor Carabollo/Matteo Norzi en Jozef Devillés documentaire kortfilm Icaros. Na de screening gingen we in gesprek met een ayahuascabegeleidster, twee ayahuascagebruikers en een internationaal actieve en doorwinterde curandero.

Kinoautomat presenteerde samen met Kaskcinema en Film-Plateau een tweeluik vertoningen gewijd aan de vele vormen en klanken van filmbegeleiding.

29064678_172561483317887_921214947804159636_oAftrappen deden we op dinsdag 24 april 2018 met een vertoning van Greed (1924), waarbij Film-Plateau’s huispianst Tom Van der Schueren zijn talenten leende om Von Stroheims stille film-klassieker van een betoverende begeleiding te voorzien.

29064651_1915815788449217_6378012088730545080_oOp dinsdag 1 mei 2018 onderwierpen we ons, in samenwerking met KASKcinema, aan Werner Herzogs weemoedig stemgeluid met een speciale vertoning van Aguirre, The Wrath of God (1972). Begeleid van director’s commentary werden de beproevingen van Kinski’s conquistadors vergezeld van Herzogs hoogsteigen opnamebevroevingen.

tig

Op woensdag 2 mei 2018 toonde Kinoautomat zich van haar duisterste kant tijdens Tumult in Gent #6!

Voor de zesde editie kaapte het kunstenfestival van Urgent.fm het enorme gebouw van De Krook en lag de curatie in handen van zo’n 40 Gentse cultuurhuizen en collectieven. Met een invasie aan kunst in alle mogelijke vormen werd De Krook een dag lang het cultuurhuis van Gent. In alle hoeken, op elke verdieping.

Onze slogan, “Tell me, Kinoautomat, what do you see?”, werd vertaald naar een multimediaal tweeluik van kijken en bekeken worden. We toverden een ruimte op de eerste kelderverdieping om tot filmzaal en programmeerden enkele vertoningen rond het thema ‘Scopofilie’. Thans zorgde ook voor een knus concert.

De filmkijker werd zelf ook blootgesteld aan de nieuwsgierige blikken van voorbijgangers door een reeks doorzichtige portretten door Laura Andriessen gebaseerd op iconische filmvoyeurs.

kinoclub-5Verzink in gedachten en schakel over tot slenterpas, Kinoautomat en Ciné Rio sloegen op maandag 7 mei 2018 de handen in elkaar voor een meditatieve tocht langs de Griekse kust.

Filmtitaan Theo Angelopoulos strandde ons met Eternity and a Day (1998) aan de oevers van de tijd voor een intieme reflectie rond verlies, vrees en pasverworven vriendschappen.

Gastspreker Lotar Desmet gaf voorafgaand aan de vertoning toelichting bij slow cinema als filmmodus en diens filosofische implicaties. De dromerige vertelstijl, dichterlijke filmtaal en gebeeldhouwde tijd vaak geassocieerd met slow cinema werden gedetailleerd besproken aan de hand van terugkerende verhaalpatronen en beeldmotieven. Ook de ontologische vraagstukken die slow cinema helpt opwerpen werden niet van uiteenzetting gespaard.

kinoclub-6

Graaf in je geheugen en mijmer mee, Kinoautomat transformeerde op maandag 28 mei 2018 de zaal van KASKcinema tot tijdscapsule voor een dichterlijke ontdekkingsreis doorheen het rijk der herinnering. In Tabu (2012) biedt Miguel Gomes een teder tweeluik rond verloren levens en oplaaiende hartstocht.

Net gehospitaliseerd denkt Aurora terug aan haar dagen in Portugees Afrika en de geliefden die ze daar achterliet. Deze romantische reflecties zetten een zoektocht in gang naar de man die als splinter in haar hart vastzit. Gomes glijdt doorheen verschillende raamvertellingen, gevoelsstaten en droombeelden voor een poëtisch portret van een duistere passage in de Portugese geschiedenis. Verleden, helden en fantasie vloeien naadloos samen in het raderwerk van de menselijke hunkering en Gomes kneedt deze melancholie tot esthetisch register.

Gastspreker Julie Daems begeleidde ons doorheen de bitterzoete stem achter dit beeldgedicht en richtte zich op het Portugese ‘saudade’. Verwijzend naar een staat van nostalgisch verlangen en laconieke liefde is saudade als emotie en thematiek terug te vinden in de Portugese cultuur.

Vooraf nodigden we iedereen uit op de laatste redactievergadering van het filmseizoen om 19:00 te KASKcafé.

banner

Kinoautomat komt samen!

Na een welverdiend zomerslaapje ontwaakte Kinoautomat uit haar cinefiele sluimer voor een tweede seizoen aan film-gerelateerde activiteiten en ander fijns.

Op woensdag 26 september 2018 verzamelde ons Kinocabal voor het eerst sinds de zomermaanden om agenda’s open te slaan en mouwen op te stropen in voorbereiding van een nieuw jaar vol verheugenswaardige evenementen en andere vieringen van de film.

Deze eerste samenkomst vond plaats om 18:30 in de Masereelzaal van KASK & Conservatorium.

Na deze blijde bijeenkomt trokken we allen samen naar de KASKcinema vertoning van Please Release Me: Zama (2017), een speelse vertelling over de machtsdromen van een verveelde conquistador.

kinoclub-7 (1)
Vul je verfpotten en pak je penselen, op woensdag 3 oktober 2018 benutte Kinoautomat het witte doek van KASKcinema als canvas voor de eerste Kinoclub van haar tweede jaargang.

In Edvard Munch (1974) schetst enigmatisch regisseur Peter Watkins een bijna vier uur durend chef-d’oeuvre rond de muzen en demonen die het leven van de gelijknamige expressionistische schilder bevolkten. Watkins perfectioneert zijn docudramastijl met een onconventionele biopic die menig genreregel breekt en kunstenaarsmythe ontkracht.

Gastspreker Ive Verdoodt bood ons een staalkaart van Watkins’ vakmanschap met een lezing die de kunstenaar als filmsubject van dichtbij beschouwt. Door middel van een scherpe dissectie van Watkins’ werkwijze en stijl werd de uitzonderlijke benadering van deze thematiek toegelicht en werden andere kunstenaarsbiopics aan het blozen gebracht.

kinoclub #8
Schrob je slagschip en span die krulstaart, op woensdag 7 november 2018 zonk Kinoautomat met je mee in de lugubere onderwereld van zeelui, straatbendes en veeboeren.

Japans iconoclast Shohei Imamura leverde met Pigs and Battleships (1961) een van zijn meest scherpe doch speelse aanklachten tegen de condition d’existence die het naoorlogse Japan tekenden. De voor de Yakuza werkzame Kinto is een kruimeldief die probeert te overleven in een regelloos havenstadje waar corruptie en verval hoogtij vieren. Imamura giet het chaotische leven van deze zowel gevallen engel als gewetenloze kwelgeest in een gitzwart portret van Japan op de rand van moreel faillissement. Geschoten in Cinemascope en samengesteld uit een reeks cinematografische stuntgrepen en narratieve zweepslagen, gold Pigs and Battleships als een tomeloze windstoot die de klassieke Japanse cinema van zijn voetstuk trachtte te kegelen.

Gastspreker David Vanden Bossche benutte dit stoutmoedig staaltje subversiecinema als ingangspunt tot het bespreken van de Japanse New Wave. Doorgaans gesitueerd tussen de late jaren 50 en vroege jaren 70 werd deze filmstroming gekenmerkt door een reeks cinefiele dissidenten die de geesten van de vorige generatie filmmakers uit de Japanse cinema wenste te verdrijven. Dit leverde een melting pot van stijlen en ideologieën op, met als bindwindel een weerzin van traditie en engagement tot maatschappijkritiek. Tijdens deze lezing werd de Japanse New Wave als kruispunt van esthetische, technologische en politieke ontwikkelingen toegelicht en haar nalatenschap gehuldigd.

kinoclub-#9 (1).gif

Slijp je dolken en sluit de coupédeuren, woensdag 5 december 2018 namen we je mee op een suspensrijke rit doorheen moordzuchtige complotten en verkoelde mannenharten.

Strangers on a Train (1951) geldt als een van de vele crescendo’s van thrillermaestro Alfred Hitchcocks langdurende en invloedrijke carrière. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Patricia Highsmith draait Strangers on a Train rond een bondgenootschap tussen twee treinreizigers en het bloedvergieten dat hieruit voortvloeit. Uit een simpele premisse bouwt Hitchcock een goed uitgeruste speeltuin om zijn thematische stokpaardjes en emotionele terreurtechnieken aan het werk te stellen. Wat volgt is een van morele ambiguïteiten doorspekte treinreis die nimmer stoom noch scherpte verliest.

Gastspreker Shauni De Gussem richtte zich voor de vertoning op de vertaling van boek naar beeld en gaf inzicht in de adaptatiestrategieën van Hitchcock ten aanzien van Highsmiths gelijknamige roman. De platitude ‘het boek is beter dan de film’ werd opzij geschoven in voorkeur van een diepgaande analyse van wat al dan niet kan worden verloren of gewonnen in boekverfilmingen.

BRAZIL-9
Na een geslaagde pilooteditie met Aguirre, zetten Kinoautomat en KASKcinema een nieuwe serie cinefiele oorkondes verder op donderdag 13 december 2018. In de reeks Voice-Over wordt het geluid van de film gedempt en gaat het passionele gepalaver van de regisseur op maximum.

Ditmaal ruilen we Ary Barroso’s zwoele gezang voor het manische gemompel van Terry Gilliam met de vertoning van Brazil (1985). Dit huzarenstukje veroverde het hart van menig filmfan met zijn dystopische verbeeldingskracht, Kafkaiaanse karikaturen en grotesk gevoel voor humor. Bureaucraat Sam Lowry verlangt naar ontsnapping en heldendom doorheen zijn dagen van administratief slaafschap in een futuristisch totalitaire staat. Deze dagdromen krijgen echter op dramatische wijze vorm wanneer hij ongewild terechtkomt in de machinerie van het verzet en diens manische kopstukken.

Hoe het 1984-geïnspireerd universum tot stand kwam en op spectaculaire wijze verbeeld werd, doet Gilliam zelf op enthousiaste doch sardonische stijl uit de doeken. De toverhoed van de regisseur wordt bijgevolg geledigd en diens instrumenten gedissecteerd. Maar ook frustraties met cast en crew worden op kleurrijke wijze gedeeld in een director’s commentary zonder blad voor de mond.

soundtrack symphonies NOSFERATU logo's6.jpg

Kinoautomat, KASKcinema en Fonkel bundelden op dinsdag 18 december 2018 de krachten voor een gewaagd geluidsexperiment dat de oren prikkelde en het analytisch vermogen activeerde. Gebruikmakende van silent-disco koptelefoon-technologie werd de canonieke vampierenvertelling Nosferatu vertoond onder begeleiding van drie verschillende soundtracks, met bijhorende kleurtjes.

Murnau’s iconische beelden spreken boekdelen, maar door te wisselen tussen drie afzonderlijke geluidssporen kan de invloed van filmbegeleiding op speelse wijze worden verkend. Als kijker schakelde je probleemloos tussen drie verschillende soundtracks: James Bernards eerder klassieke begeleiding, de Shooting Guns Live Score en de omineuze technotonen van DJ en muziekproducent Shed.

In feeërieke Fonkelstijl kleurde de zaal wisselend blauw, groen en rood terwijl jullie een eigen soundtrack mixten bij deze stille filmklassieker. Afhankelijk van de gekozen soundtrack werd binnen eenzelfde scène drama, duisternis of dansbaarheid geaccentueerd. Drie kleuren leverden zo een quasi-eindeloze hoeveelheid verschillende filmbelevingen op, aangezien er op elk moment kon worden geschakeld en gesampeld. Het resultaat was een avond die zijn tanden zette in een welgekend verhaal en het zo van nieuw leven voorzag.

Video door Jules Mathôt

kinokabaal-banner.gifNa anderhalf jaar vol liefdevol ingerichte filmevenementen geeft Kinoautomat feest. Het knusse comfort van de cinemazaal werd op vrijdag 21 december 2018 voor een avond ingewisseld voor de dansbare en beatklare muren van In De Ruimte.

Met Kinokabaal leverde Kinoautomat een cinefiele ode aan de nacht en diens muzikale geneugten, verdeeld over twee aktes.

De avond ontluikte om 20:30 met de voorstelling van All These Sleepless Nights (2016), een eigenzinnig beeldgedicht dat jammerlijk brede Belgische distributie werd ontzegd. Dit dromerige docudrama glijdt met tederheid doorheen de Poolse Rave-scene om schoonheid onder de blacklights en liefde te midden het basgedrum te onthullen.

De bruisende verbeeldingskracht en spectaculaire synthcomposities van de film vormden het startschot voor een avond ongebreideld feestgenot. Dj’s van dienst waen Thans en family beaches, twee vrienden van de film en dienaars van de dans. Aan de hand van een kort concert vulden beiden de nacht met verwachtingen, alvorens het feest te laten losbreken met hun zwoele soundscapes en strak gecureerde sets.

Kom en club mee met Kinoautomat voor een avond film plus feest. Travolta-heupgezwaai, Minnelli-musicalmomentjes, Suspiria-achtige dansrituelen en andere door beats behekste belichamingen van de filmgeschiedenis werden meer dan aangemoedigd.

Inkom voor de filmvertoning en de aansluitende concerten was 4 euro, vanaf middernacht kronkelde je gratis naar binnen.

Tijdens de maand januari van 2019 hield KASKcinema opnieuw een focus op seks en seksualiteit, lichaam en lichamelijkheid.

Op 9 januari 2019 vond de vertoning van Body Stuff: Commando plaats. Gastspreker Lennart Soberon liet zijn filmanalytische sixpack zien met een lezing over de politiek van het lichaam in het actiefilmgenre. Glanzende torso’s zijn graag geziene gasten in de spektakelcinema van de jaren 80, maar deze basten doen tevens dienst als strak gespannen canvassen waarop een imperialistische ideologie kon worden vormgegeven. De trauma’s, verlangens en politieke projecten van de VS staan met strakke lijnen op het heldenlijf geschreven. Hoe deze lichamen zich voorbij de idealen en bedreigingen van Reagans Amerika bewegen, werd tijdens deze krachttoer uit de doeken gedaan.

kinokwartet-v3

Kinoautomat bracht op zaterdag 2 februari 2019 wat leven in de luwe wintermaanden met een tweede editie van Kinoautomats Kinokwartet!

Deze speelse studiedag neemt je mee op schok doorheen een hoofdstuk van de filmgeschiedenis aan de hand van een vierluik vertoningen. Steeds vergezeld door een vorm van begeesterende begeleiding, en met ruimte tot nagesprek, wordt op het Kinokwartet een stijl, genre, regisseur of tijdsgeest uitvoerig behandelt. Na een geslaagd pilootproject rond Akira Kursosawa werden de pijlen ditmaal gericht op vakvrouw, activiste en grande dame van de Franse Nouvelle Vague: Agnès Varda.

Doorheen meer dan een halve eeuw draaide Varda een reeks gevoelige karakterstudies en intimistische beeldessays die met tedere penseelstrelingen een portret van de Franse samenleving schetsen. Ze slaagt erin om in te staan voor een ontwapenende en geëngageerde cinema die zowel beroert als tot reflectie stemt door de lens zowel op zichzelf als op bredere maatschappelijke fenomenen te richten.

Vier films gaven een doorsnede van de verschillende vormexperimenten en thematische verkenningen waar Varda zich vaak mee verzoende. Romantische deconstructies, autobiografische omzwervingen, feministische kritieken en lofzangen aan de pracht van patatjes ontmoetten elkaar op deze dubbele double bill die doet dromen.

11:00 La Pointe-Courte (1955) – 86′
– Lunchpauze –
14:00 Les Glaneurs et la Glaneuse (2000) – 78′
– Koffiepauze –
16:00 Sans toit ni loi (1985) – 105′
– Dinerpauze –
20:00 Les plages d’Agnès (2008) – 110′

Kinoautomats Kinokwartet: Agnès Varda op zaterdag 2 februari 2019 van 11:00 tot 23:00 in Filmzaal Paddenhoek.

kinoclub-10

Bal je vuisten en breek doorheen die kamerdeuren; Kinoautomat startte het nieuwe semester met een Kungfu-film van formaat.

The 36th Chamber of Shaolin schotelt op spectaculaire wijze een portie San Te-mythologie voor. Deze Shaolin krijgskunst dateert van de 18de eeuw, maar vond vanaf de jaren 70 zijn weg naar de Hong Kong-genrecinema. The 36th Chamber of Shaolin knoopt een reeks goed getimede trappen en andere bovenmenselijke vechtbewegingen samen in een politieke parabel rond rebellie en revolutie.

Algemeen erkend als zowel startschot als hoogtepunt van de martial arts-rage, telt de film als een onevenaarbaar treffen van talent. Regisseur Lau Kar-leung vond in Gordon Liu een aanwezigheid die rust en sereniteit kon evoceren zonder ooit te moeten inboeten aan zijn reputatie als vijandverslindende vechtersbaas.

Gastspreker Tim Maerschand hielt je als een Kungfu-kettingzweep in de ban met een lezing die de relatie tussen hiphopformatie Wu-Tang Clan en dit belangrijke hoofdstuk van de Kungfu-film cinema in kaart bracht. Rappers en Shaolin-monniken lijken dan misschien niet het meest evidente huwelijk, maar aan de hand van The 36th Chamber of Shaolin en diens nalatenschap wordt het tegendeel bewezen.

Kinoclub #10: The 36th Chamber of Shaolin (1978) op woensdag 6 februari 2019 om 20:30 in KASKcinema

kinoclub-11.gifLaat je bloed koken en lusten zegevieren, Kinoautomat verleidt je richting de rokerige cabarethallen en zedeloze nachtclubs van pré-code Hollywood.

Blonde Venus (1932) is een in hartstocht gedrenkt melodrama en is gekend voor een van Marlene Dietrichs meest vermaarde rollen en vamp-achtige verschijningen.

Dietrich vertolkt Helen, een naar de VS geëmigreerde Duitse uitgerust met gouden hart en engelenstem. Wanneer haar man ernstig ziek wordt probeert ze voor zijn overzeese operatie te betalen door een job als zangeres aan te nemen in een louche herenclub. Haar rol als zwoele nachtegaal maakt haar snel tot object van verlangen van menig welvarend aanzoeker, wat het begin vormt van een tragische liefdesdriehoek met messcherpe randen.

Gastspreker Rachel Gruijters wijdde haar inleiding aan Marlene Dietrich als mens en als mythologische verschijning. Vertrekkende vanuit haar rol als zowel filmmaakster als -liefhebster deconstrueerde Rachel het persona van Dietrich en bracht ze tegelijk ook hulde aan de vrouwelijke kracht en het onuitputtelijke charisma van een van oud-Hollywoods meest enigmatische sterren. Aan de hand van haar persoonlijke connectie met de filmster, en haar onderzoek in Dietrichs hoogsteigen archieven, ging Rachel in dialoog met de actrice en de droombeelden die rond haar zijn opgehangen.

Dit was een vertoning op 35mm!

Kinoclub #11: Blonde Venus (1932) op woensdag 6 maart 2019 om 20:30 in KASKcinema.

unnamed

Het Classics Restored Festival 2019 bracht grootse films terug op het grote scherm, waar ze thuishoren. Ontdek de rijkdom van de filmgeschiedenis aan de hand van de beste recente digitale restauraties, vertoond zoals het hoort.

Van 8 tot en met 10 maart stelden KASKcinema (Gent) en Kunstencentrum Buda (Kortrijk) een resem recent gerestaureerde filmklassiekers voor, op DCP. Door steeds beter wordende technieken en digitaal uitgeruste cinema’s wordt het ook buiten de muren van het filmarchief mogelijk parels uit de verre en recente filmgeschiedenis te (her)ontdekken, in de setting waar de films voor gemaakt zijn: op groot scherm geprojecteerd, in een volle, verduisterde cinema.

Kinoautomat mocht mee kiezen en introduceerde met ongeremd genoegen L’Insoumis (1964) van Alain Cavalier.

Deze ijzige noir stuurt Alain Delon op kamikazevlucht doorheen politieke intriges en gedoemde romances. De droomachtige intensiteit van de film, evenals de spookachtig mooie kijkers van Delon, zullen u nog voor een lange tijd in hun greep weten te houden. Deze vertoning vond plaats op zondag 10 maart 2019 om 17:00!

Het volledige programma vind je hier.

ciné prive banner

Het rondtrekkend filmfestival Ciné Privé strijkte opnieuw neer in Nieuw Gent. Op het programma stonden kort- en animatiefilms, 1-op-1-ontmoetingen met experts uit de filmwereld én ze gaven een podium aan lokaal talent uit de buurt.

Kinoautomat verzorgde met veel enthousiasme de inleidingen en Q&A’s van de kortfilmselecties op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019 om 20:00.

kinoclub-12

Duw het dagdagelijkse weg en omarm de magie, Kinoautomat valt met je mee in een rijk van verbeeldingskracht en kindse verwondering.

The Fall is een droomachtig weefselwerk gewijd aan de toverij van het vertellen. Het LA van de jaren 10 vormt het toneel van de bijzondere vriendschap tussen het vijfjarig Roemeens meisje Alexandria en de kreupele stuntman Roy. Om de verveling te verdrijven en zijn bedballingschap dragelijk te maken begint Roy te vertellen over zijn verwonding. De fantasierijke blik van Alexandria regisseert het verhaal echter mee en transformeert de droge feiten en banale gebeurtenissen tot een in spektakel gedrenkt episch geheel.

Gastprekers Tine Kempenaers en Orane Schotte gidsten je met een korte in- en diepgaande uitleiding doorheen de vele wonderen, geheimen en goocheltrucs die The Fall huisvest. Met een focus op de werkingen van het verhaalstructuren en kleur ontwarden ze de verschillende vertellers aan het werk in Singhs sprookjesstrik. Als een levend organisme krijgt het verhaal steeds opnieuw vorm en vervaagt de grens tussen het realistische, het buitengewone en de verzinsels. Door de muren tussen feit en fantasie te slopen worden utopische vrijheden onthuld die het alledaagse van bijzondere betekenis kunnen voorzien.

Dit was een vertoning op 35mm!

Kinoclub #12The Fall (2006) woensdag 3 april om 20:30 in KASKcinema.

kinoclub-13

Graaf in het archief en ontwaar nieuwe geschiedenissen, Kinoautomat speurt met je mee naar verloren verhalen en miskende stemmen.

In The Watermelon Woman (1996) worden Afro-Amerikaanse filmkronieken, vaak tot de marge veroordeeld, van nieuw leven voorzien. Regisseuse Cheryl Dunye verwerkte haar zoektocht naar vergeten zwarte actrices in een speels zelfportret over identiteit en intimiteit.

In pseudo-documentaire vorm volgen we Dunye in haar pogingen om de hoogdagen van Hollywood kritisch te herevalueren en dichterbij het leven en werk van de mythische Watermelon Woman te komen – een gefictionaliseerde zwarte actrice uit de jaren 30. Dunye verweeft haar persoonlijke strijd als zwarte lesbische filmmaakster met archiefmateriaal en historische ensceneringen om tot een reeks maatschappijkritische reflecties te komen.. 

Gastpreker Bo Alfaro Decreton besprak in haar inleiding The Watermelon Woman als een sleutelwerk van de New Queer Cinema golf.
Veelal gesitueerd begin jaren 90 wordt New Queer Cinema gebruikt als concept voor een resem subversieve films die LGBTQ-issues behartigden en lang verguisde stemmen van weerklank voorzagen. Dunye geldt als revolutionair voortzetter van deze sensibiliteiten met dit dieppersoonlijk portret dat lesbische seksualiteit en raciale spanningen integer onder de loep neemt. Na een schets van de contextuele factoren die aan de basis lagen van deze beweging, huldigde Bo The Watermelon Woman als viering van persoonlijke vrijheden en intersectionele politiek.

Kinoclub #13The Watermelon Woman (1996) woensdag 8 mei om 20:30 in KASKcinema.

s3s1

kinoclub-14

Bal je vuisten en sla het systeem aan diggelen, we sleuren je door de in weemoed gedompelde straten van West-Duitsland.

Mutter Küsters’ Fahrt zum Himmel geldt als een huzarenstukje van satire in het hardvochtige oeuvre van Neue Kino kopstuk Rainer Werner Fassbinder. In Mutter Küsters richt hij zijn pijlen op postindustriële uitbuiting, kleinburgerlijke hypocrisie en andere klauwen van het kapitalistisch bewind.

Gastpreker en KASK-alumnus Charles Dhondt behandelde in zijn inleiding Fassbinders hoogst specifieke stijl en de rol van kitsch in diens repertoire van subversie. Onder andere geïnspireerd door de hypergestileerde huishouddrama’s van Douglas Sirk, kaapt Fassbinder Hollywoods kunstgrepen voor zijn eigen agenda. De sociaaleconomische wanhoop waar zijn personages in vertoeven is een in pastel gedrenkte hel, geschetst met felle kleuren en dramatische belichting. Esthetisering wordt zo een potent politiek wapen in dienst van een meer sociaal geëngageerde samenleving.

Kinoclub #14: Mutter Küsters Fahrt zum Himmel (1975) op woensdag 2 oktober 2019 om 20:30 in KASKcinema.

>> We vertoonden de gerestaureerde versie! <<

Pak je koffers en herbezoek je herinneringen; Kinoautomat begeleidt je door koloniaal Kameroen voor een botsing aan blikken en verhalen.

Chocolat is een semi-autobiografische verkenning doorheen de jeugdherinneringen van de gevierde Franse auteur Claire Denis. Met haar eerste film biedt ze een kritische doch integere reflectie van een in bloed gedrenkte pagina van de Franse geschiedenis, verteld aan de hand van de vriendschap tussen Denis-surrogaat France en haar zwarte bediende Protée.

Gastspreker Suzanne De Baene behandelde in een uitgebreide inleiding het postkoloniale perspectief in het werk van Denis. Denis’ fascinatie voor structuren van verschil en de machtsdynamieken die deze in stand houden, stamt onder meer uit haar eigen ervaring als wit kind in koloniaal West-Afrika. Als debuutfilm omvat Chocolat vele thema’s, bedenkingen en politieke projecten die haar latere werk tekenen.

Kinoclub #15: Chocolat (1988): woensdag 6 november 2019 om 20:30 in KASKcinema.

>>> Dit was een vertoning op 35mm <<<

Bestel je baguette en stem die accordeon; Kinoautomat flaneert samen met je langs de uitgestrekte boulevards en charmante boetieks van de Franse lichtstad.

Paris vu par… is een anthologiefilm, een omnibus van verhalen, die gemaakt werd tijdens de hoogdagen van de Nouvelle Vague. Jong geweld als Claude Chabrol, Jean-Luc Godard en Éric Rohmer wierpen zich tijdens de jaren 60 op als redders van de Franse cinema en boden elk op eigenzinnige manier verzet tegen de gevestigde filmnormen. In Paris vu par… kregen zes opkomende en gevierde filmmakers vrij spel om hulde te brengen aan een bepaalde buurt in Parijs. Ons gidsend door de buurten van Saint-Germain en Montparnasse, biedt deze bundeling van krachten een speelse verkenning van een Europese metropool.

In een uitgebreide inleiding benutte gastspreker Lieselore Remans de veelstemmigheid van Paris vu par… om de anthologiefilm als categorie te analyseren. Vaak betwist als genre, en zelden besproken, geldt de anthologie als een curiosum in de filmgeschiedenis. Desondanks kent menig filmstroming een dergelijke bloemlezing die de talenten van haar tijd tentoonstelt. Lieselore bespreekt liefkozend het fenomeen met een lezing die de mogelijkheden en paradoxen van deze filmvorm verkent.

Kinoclub #16: Paris vu par… (1965) op woensdag 4 december 2019 om 20:30 in KASKcinema

Het jaar is 1998. De euro is de nieuwe munteenheid, Google wordt opgericht, superhelden bestaan enkel in strips en Hollywood schenkt ons twee films over een meteoriet die de Aarde nadert. In de strijd tussen Deep Impact en Armageddon is er een duidelijke winnaar. Ligt dat aan Bruce Willis’ sexy oranje ruimtekostuum, de stomende gesprekken tussen Ben Affleck en Liv Taylor (Ben: “I really don’t think that the animal cracker qualifies as a cracker” – Liv: “Why?”) of Aerosmiths I don’t want to miss a thing? Vanavond (her)ontdekken we het samen.

Voor de gelegenheid keken we naar Armageddon met de commentary track op. We ruilden de prachtdialogen en subtiele muziek in voor de reflecties van regisseur Michael Bay, producent Jerry Bruckheimer en acteurs Bruce Willis en Ben Affleck. Vooral die laatste toont zich van zijn beste kant. Alvast dit hoogtepunt: wanneer Affleck aan Michael Bay vraagt of het niet makkelijker is om astronauten te leren boren dan om boorders te leren ruimtereizen, antwoordt die laatste met “Shut up”. Reis met ons mee, terug naar dat magische jaar 1998, toen helden nog niet super moesten zijn om de wereld te redden.

Voice-Over: Armageddon (1998) op dinsdag 17 december 2019 om 20:30 in KASKcinema.

Pottengerammel, engelengezang, pelliculegekraak en sirenegekreun, Kinoautomat eist uw aandacht op voor een aankondiging van algemeen nut en cinefiel genoegen.

Na een geslaagde try-out in 2018 werd de dansvloer van In De Ruimte opnieuw opgeboend voor een tweede editie van Kinokabaal.

Tijdens dit geluidslustig gebeuren combineerden we een filmvertoning met concert en verscheidene DJ-sets voor de ultieme compositie kijk-, luister-, en heupzwaaigenot.

Deze doordacht gecomponeerde kakofonie ving aan om 21:00 met Sound of Noise (2010), een van decibels doordrongen draai op het heist-genre waarbij een toondove politieagent een groep guerrilla percussionisten op de hielen zit. In deze eigenzinnige ode aan alles wat luid is, wordt de wereld tot instrument vervormd wanneer de groep een reeks spectaculair symfonische terreurdaden plant.

Als bindmiddel tussen film en feest bespeelde het feeërieke duo van Hallo met Karel verder de zintuigen met een concert dat menig armhaartje laat trillen, alvorens DJ-sets van DJ Sjamaan Foe e.a. de benen ophitsten voor het betere danswerk.

Kom en vier mee tijdens dit absolute crescendo van filmliefde en feestvreugde. Speakers ronkten en trommelvliezen trilden op aan nacht die Dirty Dancing deed blozen en waar zelfs Climax bij verbleekt.

Kinokabaal: film + feest op zaterdag 21 december 2019 om 21:00 in In De Ruimte

Vind je postkaartjes en vouw je enveloppen, Kinoautomat gidst je door een reeks hunkeringen en van heimwee vervulde hartroerselen.

In News from Home brengt Belgisch filmicoon Chantal Akerman op essayistische wijze verslag uit van haar omzwervingen in New York en de mensen die haar omgeving bevolken. Tijdens haar pogingen tot leven en overleven in de Amerikaanse metropool onderhoudt Akerman een intieme briefwisseling met haar moeder. Deze correspondentie wordt via voice-over tentoongespreid terwijl haar gecontroleerde camera dichterlijk het stadsbeeld ontleed.

In een uitgebreide inleiding besprak Tessel Veneboer de fysieke en symbolische ruimtelijkheden in Akermans oeuvre. Akerman valt vaak terug op het verkennen van de contrasten tussen het persoonlijke en publieke in de levens die we leiden en de plekken die we bevolken. Tessel lichtte toe hoe deze dialectiek tussen in- en uitwendigheid zich in News from Home uitspeelt en een feministische agenda kan dienen.

Kinoclub #17: News From Home (1977) op woensdag 5 februari 2020 om 20:30 in KASKcinema.

Remmen los en ramen open, Kinoautomat zette op zaterdag 15 februari 2020 je filmkijkplannen in een hogere versnelling met een derde editie van haar jaarlijkse Kinokwartet.

Deze speelse jaarlijkse studiedag neemt je mee op schok doorheen verschillende hoofdstukken van de filmgeschiedenis, en dit aan de hand van een vierluik van vertoningen. Steeds vergezeld van begeesterende begeleiding, en met ruimte tot nagesprek, wordt op het Kinokwartet een stijl, genre, regisseur of tijdsgeest uitvoerig behandeld.

Na Akira Kurosawas samurai-kreten en het wandelen door de aardappelvelden van Agnès Varda, lieten we ditmaal de banden gieren om doorheen een globale geschiedenis van de roadmovie te scheuren.

De roadmovie is mogelijks één van de langst lopende en meest internationaal erkende genres. Het genre vormde doorheen de laatste vijftig jaar een belangrijk tableau voor dromen van vlucht en verandering, gaande van de uitgerekte snelwegen in de VS tot de turbulente grensgebieden van Iran. De tochten die personages afleggen, passeren niet enkel langs een reeks bekende en vreemde landschappen, maar gidsen hen tevens langs de cartografie van hun eigen verlangens.

Vier films laten u in de passagiersstoel plaatsnemen voor een daguitstap naar de eigenheden van het roadmovie-genre en enkele van diens meest iconische zwervers. Sadistische seriemoordenaars, naar zingeving zoekende schrijvers, ten voet trekkende leerkrachten en vervreemde geliefden zetelen allen achter het stuur in deze vierledige verkenningstocht die doorheen een divers aantal landen en thema’s trekt. Spring dus aan boord met ons filmminnend reisgezelschap richting een dag vol kijk- en luistergenot.

11:00 The Hitch-Hiker (1953, Ida Lupino) – 71′ – inleiding Lennart Soberon
– Lunch –
13:30 Falsche Bewegung (1975, Wim Wenders) – 103′ – inleiding Charles Dhondt
– Koffiepauze –
16:00 Blackboards (2000, Samira Makhmalbaf) – 88’ – inleiding Mahdieh Fahimi
– Diner –
19:30 Happy Together (1997, Wong Kar-Wai) – 96′ – inleiding Tim Maerschand

Kinoautomats Kinokwartet: Road Movies op zaterdag 15 februari 2020 in Filmzaal Paddenhoek

Schuif in formatie en start het dansen, Kinoautomat plaatst je te midden de strak gespannen maillots en muzikale manieën van Broadway.

All that Jazz geldt als magnum opus van gevierd danser, choreograaf en regisseur Bob Fosse. Met films als Sweet Charity (1969) en Cabaret (1972) moderniseerde Fosse de musical van pastelkleurige Hollywooddromen tot gelaagde karakterstukken die de duistere kanten van artistieke ambitie verkennen. In All that Jazz neemt de regisseur zijn eigen carrière als startpunt om de asynchrone choreografie van werk, kunst, liefde en verslaving tentoon te stellen. Roy Scheider, die dienst doet als Fosses alter ego, worstelt met de draaglast van zijn dromen terwijl hij de brokstukken van zijn verleden probeert te lijmen en zijn aftakelende gezondheid verder links laat liggen. Het resultaat is Fosses zwanenzang van het musical genre en een rauwe zoen aan de hard verworven hoogtes van de showbizz-wereld.

Gastspreker Sofie Steenhaut stapte zelf in de schijnwerpers voor een korte introductie en uitleiding rond de Broadway-musical film. Als bron van populaire verhalen en snel financieel succes, biedt Broadway al sinds lang een stroom van inspiratie voor Hollywood. De fascinatie van Hollywood reikt echter verder dan het spektakel op de planken en geeft vaak ook een gelegenheid voor diepgaande studies van de musical als kunstmedium en de levens die deze in bedwang houdt.

Kinoclub #18: All That Jazz (1979) op woensdag 4 maart 2020 om 20:30 in KASKcinema.

Draai het volume harder en zet je keel open, Kinoautomat heft je naar emotionele hoogtes met hartstochtelijke hitjes en andere popgeneugten.

Met Mommy (2014) leverde Xavier Dolan een eigenzinnig coming-of-age drama af dat mikt naar hart en oren. Na een periode van afwezigheid probeert alleenstaande moeder Diane zich opnieuw over haar probleemkind Steve te ontfermen. Haar nieuw ondernomen pogingen tot opvoeden verlopen echter allesbehalve vlot en testen de limieten van kinderlijk vertrouwen en ouderlijke liefde. Waar in veel handen het melodramatische plot zichzelf niet zou kunnen verheffen voorbij platvloers sentiment en simpele pathetiek, duwt Dolan met zijn hyperesthetische stijl, zachtaardig gevoel voor humor en strak gecureerde soundtrack het geheel naar een nieuw niveau. Afwisselend hysterisch en berustend, biedt Mommy een integere relatieschets die zichzelf steeds kleurrijker hertekent.

Gastpreker Ben De Smet liet luidkeels zijn liefde voor popmuziek in film horen met een inleiding die het belang van muzieksequenties benadrukte. Zelfs in de meest kitscherige compositie schuilt een bijzondere kracht en filmmakers benutten vaak gekende hits en ‘guilty pleasures’ om contrasten te tekenen en nieuwe interpretaties los te weken. Hoe Dolan de kijker het luisteren laat liefhebben en welke rol een nummerselectie heeft voor de emotionele ervaring werden toonvast naar voren gebracht.

Kinoclub #19: Mommy (2014) op woensdag 1 april 2020 in je eigen woonkamer.

De inleiding werd in de vooravond van 1 april gelanceerd via de Facebookpagina van KASKcinema.

De film is te bekijken via het streaming-platform UnCut (bij het aanmaken van een account is de eerste maand gratis).

Vreemde tijden vragen om nog vreemdere cinema.

Op woensdag 6 mei 2020 wentelden we ons in de getemperde hysterie en woeste woonkamertaferelen van Dogtooth (2009).

Joosje Hendrikx was gastinleider van dienst en gidste u vooraf op eigenzinnig wijze doorheen haar persoonlijke quarantaineparadijs en de ijzige stijl van regisseur Yorgos Lanthimos.

Haar inleiding verscheen op de Facebookpagina van KASKcinema, de film is te bekijken via UnCut.

KASKcinema, Cinea en Kinoautomat zetten de bloemetjes buiten.

Op 1 juli 0:00 (ook bekend als 30 juni middernacht) gaven we de aftrap voor drie openluchtvertoningen. Deze vonden plaats in de Horta-tuin op de Bijlokesite, net buiten de muren van KASKcinema. In openlucht en niet in de zaal, omdat de maximumcapaciteit met de huidige maatregelen er vrij bedroevend is.

Op het programma:
1 juli 00:00: Kaboom (Gregg Araki, 2010, 86′)
1 juli 22:30: L’Eau Froide (Olivier Assayas, 1994, 95′)
2 juli 22:30: Do The Right Thing (Spike Lee, 1989, 125′).

Breek uit de woonkamer en wentel je in de buitenwereld, Kinoautomat en Monterey fleuren met een zinderend zomerfilmprogramma het weekend op.

Van juli tot en met september vertonen we een diverse reeks films die de zomer helpen inluiden en de herwonnen vrijheden huldigen. Zes films die je onderdompelen in een universum van kleur, passie en jeugdige rebellie, steeds vertoond onder de wijdste sterrenhemel boven het Citadelpark.

Het programma
18 juli 2020 – Hana-bi (1997)
1 augustus 2020 – Les demoiselles de Rochefort (1967)
22 augustus 2020 – Gabbeh (1996)
5 september 2020 – Tangerine (2015)
12 september 2020 – Beautiful Thing (1996)
19 september 2020 – Salaam Bombay! (1988)

Als eerste knalt Hana-bi (1997) op het projectiescherm. Deze gevoelige gangsterfabel graait de grond van onder de voeten en gunt je een dromerige blik op het Japanse Yakuza-milieu. Na een tragisch voorval neemt agent Nishi afstand van het politiekorps en probeert hij zichzelf te midden financiële schulden en persoonlijke trauma’s drijvende te houden. Hij zinkt echter steeds dieper in de wanhoop en worstelt met de restanten van zijn menselijkheid. Regisseur Takeshi Kitano toonde zichzelf met Hana-bi als de grootmeester in de menselijke misdaadfilm en schets op meditatieve manier een moreel universum waar ruimte is voor zowel brutaal geweld als dichterlijke schoonheid. Inleiding door Lennart Soberon.

De tweede voorstelling in deze reeks bracht ons in het gezelschap van Les Demoiselles de Rochefort (1967). Met pastelkleurige pracht en elegante choreografieën krijgt Jacques Demy je zoals geen ander in zang- en dansstemming. In de hoofdrol van dit musical meesterwerk staan Catherine Deneuve en Françoise Dorléac als twee zussen die zich met speelse pirouettes en hoge noten een weg doorheen het weekend banen. Het onophoudend gezang en de stijlvolle costumering van de personages zorgen voor een emotionele roes die je laat lachen, huilen en zwijmelen. Zowel een intiem coming of age verhaal als complex tijdsportret over een veranderend Frankrijk, is Les Demoiselles een twee uur lange ode aan de liefde en de levenslust. De inleiding werd verzorgt door Lieselore Remans.

De derde Kinokiosk zette ons zachtjes neer op het tedere tapijtwerk van Gabbeh (1996). Wanneer een nomadisch koppel door het Iraanse platteland trekt en hun artisanaal tapijt (de titulaire gabbeh) probeert te wassen, verschijnt plots een jonge vrouw die een bijzondere relatie heeft tot het stukje stofkunst. Regisseur Mohsen Makhmalbaf weeft in deze dromerige collage uitzinnige kleuren, bijzondere personages en documentaire episodes samen tot een van magie vervuld geheel. Aan de hand van een reeks intimistische en allegorische portretten worden we ondergedompeld in een visueel verleidelijke ideeënstroom en wordt er hulde gebracht aan de schoonheid van de Iraanse cultuur en de kunst van het vertellen. Inleiding werd verzorgt door de fantastische Mahdieh Fahimi!

Met onze vierde voorstelling begaven we ons op de zonovergoten straten van Tangerine (2015). Sean Bakers voorganger op The Florida Project (2017) is een stijlvol geschoten sociaal drama dat vol mededogen een blik werpt op levens aan de marge van metropool L.A. Transgender sekswerker Sin-Dee Rella is net uit de gevangenis en ontdekt dat haar vriend haar ontrouw is geweest. Gebeten op vergelding, speurt Sin-Dee vurig de buitenbuurten van Hollywood af, zichzelf navigerende langs hardvochtige levens en hoopgevende verhalen binnen haar gemeenschap. Door enkel met iPhones en geheel op locatie te filmen, levert Baker een vormelijk vrij en maatschappelijk geëngageerd modern sprookje af. Inleiding door de zoetste radiostem van Gent: Tim Maerschand.

De voorlaatste film in onze reeks zonovergoten en zachtaardige filmdromen was Beautiful Thing (1996). Deze tedere coming of age en coming out film betrekt je bij de bloeiende romance tussen twee Britse jongens in de Oost-Londense buitenwijken. Terwijl een hittegolf aanhoudt in de woonblokken van Thamesmead, laait ook het verlangen hoog op bij tiener Jamie voor zijn klasgenoot Ste. Met fijngevoelige humor kietelt regisseur Hettie MacDonald de hartspieren en evoceert ze op speelse wijze de hunkeringen en twijfels van beide jongens. De levenslustige muziek van The Mamas & the Papas en de vele charmante nevenpersonages brengen je verder in een zoete roes van eerste liefde. De inleiding werd verzorgd door Bert Lesaffer.

Afsluiter van onze parade filmparels in parksetting was Salaam Bombay! (1988). Indisch-Amerikaans regisseur Mira Nair biedt met haar debuutfilm een doortastende blik op het straatleven in metropool Mumbai. Wanneer de jonge Chaipau noodgedwongen zijn thuis in landelijk India verlaat voor de grootstad, belandt hij in een crimineel kluwen van rivaliserende bendes en wraakzuchtig geweld. Nairs films groeit en verandert met haar personages mee en transformeert tot een genre-zwervend epos dat doorheen de verschillende lagen van het Indiase kastenstelsel tuimelt. Centraal in deze zoektocht naar een thuis staat de ongetekende kinderblik die urbane vervreemding en jeugdige verwondering verzoent tot een moreel complexe kijkervaring. Inleiding door Lennart Soberon.

Breek het plaveisel en doof de lichten, Kinoautomat plaatst je te midden het getoeter en geruis van een wereld uit balans.

Koyaanisqatsi is het iconisch experimentele filmwerk van Godfrey Reggio. Jaren aan reizen en contemplatie resulteerden in dit meditatieve meesterwerk dat moderniteit en urbanisatie onder de loep neemt. Reggio levert via een dialoog-vrije beeldstroom een caleidoscopisch gedicht over de relatie tussen natuur, technologie en de levende wezens die beiden bemiddelen. Timelapses en poëtische montage worden gebruikt om vragen te stellen bij het vooruitgangsdenken en de kijker de wereld door verse ogen te laten waarnemen. Koyaanisqatsi wordt echter vooral herinnerd voor de zielstrelend mooie soundtrack van Phillip Glass. Het zijn deze minimalistische composities die dit monumentale filmgedicht tot een ervaring verheffen die adem steelt en tot reflectie stemt.

Gastspreker Joosje Hendrikx bracht de eco-kritische boodschap van de film naar het heden en lichtte toe wat de film kan bijdragen tot de klimaatzaak. Zowel de wonderen als de open wonden van de industrialisering worden in de film naar voren gebracht, waardoor de film destijds als een lofrede voor technologische virtuositeit én als alarmbel voor de stand van de planeet werd beschouwd. Joosje keek voorbij de stalen torens en betonnen dekens van de moderne grootstad en greep met groene vingers naar een nieuwe ecologische gevoeligheid.

Kinoclub #20Koyaanisqatsi (1982) op donderdag 1 oktober 2020 om 21:30 in Miry Concertzaal (KASKcinema).


In je loonbrief en slenter doorheen de straten, Kinoautomat trekt je mee in de trieste tred van het werkleven. 

Om de sociale knuste en informatieve toets van KASKcinema mee te reanimeren, werden alle online geplande films voorafgegaan door een inleidend gesprek met talkshow allures. Hierbij gaf een gastprogrammator steeds passievol, doch op veilige afstand, toelichting over welke filmwonderen in het verschiet liggen.

Deze editie van KASKcinema Strikes Back huldigde Mahdieh Fahimi met Under the Skin of the City (2001) van miskend filmmaker Rakhshān Banietemad. Hoewel uit het Westers canon gevallen, behoort Banietemad tot een van de meest invloedrijke talenten van de Iraanse cinema. Haar Under the Skin of the City is een sociaal-realistisch drama dat graaft naar de klassengeschillen en maatschappelijke ongelijkheden onder het oppervlakte van de Iraanse hoofdstad. Door fabrieksarbeidster Tuba te volgen in haar dagdagelijkse strijd om haar gezin van financiële problemen te behoeden, wordt licht geworpen op de vele hardvochtigheden die het leven aan de marge tekenen.

Kinoclub #21: Under the Skin of the City (2001) op donderdag 19 november 2020 om 20:30 via Facebook.


Kinotopie: een tentoonstelling

Van wat droomt de cinema?

Met menig filmzaal achter slot en grendel is de cinema tijdelijk in een diepe slaap beland. Sporadisch onderbroken door het gewoel van online kijken en snurkgeluiden die heropening aankondigen, rust de zevende kunst edel verder. Misschien dromend van een publiek, dromend van zichzelf, of dromend van andere kunstvormen. Ergens in deze Kinotopie vervloeien kijker, maker, en medium tot een geheel dat de verbeeldingskracht kietelt.

Filmcollectief Kinoautomat neemt u met voldoende ontsmettingsgel bij de hand en laat u als cinefiele slaapwandelaars de hersenkronkels en hartroerselen van de filmkunst zien. Kinotopie is een vierdaagse tentoonstelling waarbij tien kunstenaars de vervloeiing van de cinema met andere artistieke vormen en media in kaart brengen. Elk vertrekken ze van hun eigen herinneringen, om wat hun beroerde of inspireerde in schilderwerken, beeldhouwkunst, of projectie een plek te geven in de fysieke ruimte. Thema’s van illusie, beweging en licht snijden als leidmotieven het geestesoog van de toeschouwer open en onthullen zo hoe film in feite overal is.

Kinotopie: een tentoonstelling
van donderdag 6 t.e.m. zondag 9 mei 2021
Toegang met vrije bijdrage.

Met werk van Laura Andriessen, Alison Souffreau, Michiel Commère, Paya Germonprez, Eline Adriaensen, Justine Court, Anne Verbeure, Daphne Vermeersch, Hooman Jeddy en Jef Van der Burght.

In samenwerking met BROEI. Gesteund door Stad Gent en Alles Kan.


Wong Express: een rit doorheen het werk van Wong Kar-Wai

Naar aanleiding van de vijf gerestaureerde Wong-films organiseerde Sphinx Cinema samen met Kuleshov en Kinoautomat deze Wong Express.

Allen aan boord voor een tocht doorheen het oeuvre van Wong Kar-Wai, die passeert langs vier verschillende haltes waarbij telkens een spreker een ander aspect van zijn leven en werk onder de loep neemt.

Gastvrouwen en -heren van dienst zijn vier Wong-fans die elk vertrekken vanuit hun specifieke achtergrond en persoonlijke ervaringen. Daarbij gingen ze met het publiek in gesprek over de wonderlijke wereld van Wong Kar-Wai.

Julie Daems is KASK-alumnus en filmmaker. De films van Wong Kar-Wai hebben een grote invloed op haar stijl en liefde voor het vak.

Daphné De Weirt beschouwt ‘Chungking Express’ als haar favoriete film aller tijden. Professioneel enthousiasmeert ze nieuwe generaties voor film en filmcultuur bij JEF.

Lennart Soberon is filmwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel en medeoprichter van Kinoautomat. Zijn onderzoek focust op grensoverschrijdende cinema.

Tim Maerschand presenteert Kuleshov op Urgent.fm en heeft een grote honger naar alles wat genrecinema aanbelangt.


Zet de tafel en verstop de lucifers, Kinoautomat nodigt je uit voor een familiereünie vol duistere geheimen en gemene bedoelingen.

In Peaux de Vaches probeert Roland na tien jaar gevangenisstraf terug te keren naar zijn familieboerderij. Destijds veroordeeld voor brandstichting staat hij nu roerloos in het leven en is hij op zoek naar iets dat tussen vergiffenis en vergelding zweeft. Bij zijn terugkeer merkt hij echter dat zijn jongere broer zijn positie als gezinshoofd heeft ingenomen en dat het familiebedrijf floreert.

Patricia Mazuy levert met Peaux de Vaches een onstuimig melodrama af over giftige bloedbanden. Onderhuidse emoties zwellen aan tot gevaarlijke proporties in deze huis clos waarin rouw en rancune de ruimte vullen. Spil van vele spanningen is de charismatische Sandrine Bonnaire, gewapend met de meest dodelijke blikken van de Franse cinema.

Gastspreker Ruben Demasure poetste met Peaux de Vaches een vergeten parel van de Franse filmgeschiedenis op. Gekneld tussen het nalatenschap van de Nouvelle Vague en de beeldstormers van de cinéma du look, worden de jaren 80 en 90 veelal vergeten. Nochtans kent deze periode haar eigen helden en hielpen enkele figuren, tradities en stijlgrepen nieuwe generaties cineasten kneden.

Kinoclub #22: Peaux de Vaches (1989) op woensdag 6 oktober 2021 om 20:30 in KASKcinema.


Doof de morele paniek en snij doorheen staatscensuur, Kinoautomat neemt je mee naar de intieme ruimtes en maatschappelijke debatten van Much Loved (2015).

In dit integere drama van Nabil Ayouch wordt de sekswerkersindustrie in Marrakesh vol mededogen van naderbij beschouwd. Als sociaal-politieke analyse, rijmend met een empathische blik op sekswerkers en hun strijd, geeft Much Loved een genuanceerde voorstelling van alledaagse vormen van patriarchale onderdrukking en de vrouwelijke solidariteit die hiertegen weerstand biedt.

Deze Frans-Marokkaanse productie lokte bij diens release een stofwind van controverse uit en werd uiteindelijk in Marokko verbannen wegens “minachting voor goede zeden”. Much Loved is echter een teder en noodzakelijk portret waarin levens aan de marge in waardigheid worden gekleed.

Gastspreekster Salma Mediavilla Aboulaoula keek voorbij de taboes en dook in de films turbulente receptie in Marokko, alsook bij Marokkaanse diaspora. De release van Much Loved had bijvoorbeeld wezenlijke gevolgen voor het welbevinden en veiligheid van de cast en crew. Vertrekkende vanuit de bredere Marokkaanse ‘hshouma cultuur’ probeerde Salma kritisch te kijken welke heilige huisjes werden gesloopt en wat dit zegt over hedendaagse machtsverhoudingen binnen de Marokkaanse samenleving.

Kinoclub #23: Much Loved (2015) op woensdag 3 november 2021 om 20:30 in KASKcinema.


Tuit je lippen en herlaad je Nokia, Kinoautomat plaatst je in de prijzige pumps van Hollywoods meest iconische 90s kid met Clueless.

Cher Horowitz — gespeeld door de onnavolgbare Alicia Silverstone — is een rijkelijk verwende en uitzinnig populaire middelbare school student uit Beverly Hills. Wanneer een nieuwe klasgenoot zich aanmeldt, hoopt Cher haar door middel van een make-over op de sociale ladder te doen stijgen. De roze designer zonnebrilglazen waarmee Cher naar de wereld kijkt zijn echter steeds moeilijker op te houden. Zeker wanneer de misverstanden opstapelen en een serie “oh my god”-waardige rampscenario’s elkaar opvolgen. De scherpe humor, manische dialogen en stralende outfits van Clueless zorgden ervoor dat de film een instant culthit werd die de populaire cultuur nog decennia zou domineren.

Gastspreekster Cato Andriessen groef in de kleerkast van Hollywood en gaf een nuchtere kijk op het het ‘chickflick’-genre. Hoewel deze films vaak laatdunkend worden behandeld, houdt het genre de gelakte vinger op de pols van de jeugdcultuur en slagen ze er in de leefwereld van jonge vrouwen te evoceren. Modeverschijnselen en kledingstijl werden zo een onmisbaar deel van de mise-en-scène, die generaties kan beïnvloeden.

Kinoclub #24: Clueless (1995): woensdag 1 december 2021 om 20:30 in KASKcinema.


Grijp het geld en laat de banden gieren, Kinoautomat lijft je in voor een kluizenkrakende klus van jewelste.

Hoewel Stanley Kubrick reeds stevig in de marmeren tabletten van de filmcanon staat gebeiteld, worden zijn vroege uitstappen naar de vuile goten en droeve gelaten van de Amerikaanse gansterfilm vaak over het hoofd gezien. Beroepsgangster Johnny Clay plant nog een laatste overval op een paardenracebaan alvorens de criminele onderwereld te verlaten voor het huwelijksbootje. Helaas loopt niets volgens plan en sluit het net van de wet zich steeds nauwer rond de gelukszoeker. Mede door noir-grootgod Jim Thompson geschreven, dompelt The Killing (1956) je onder in een wereld van gebroken dromen en niet in te lossen schulden.

Gastspreker Pieter De Cnudde trok zijn filmanalytische wapens met een korte uiteenzetting over het heist-genre. Als niche binnen de gangsterfilms, zijn heistfilms vaak complexe karakterstukken die uit simpele genreformules fatalistische schoonheid weten te puren. The Killing staat geboekstaafd als een pionier in het genre en heeft een invloed die als een pistoolschot in vele andere films blijft nagalmen.

Kinoclub Spielerei: The Killing (1956) op woensdag 12 januari 2022 om 20:30 in KASKcinema.


Sluit je ogen en betast je omgeving, Kinoautomat stelt je bloot aan de groteske gestalten en verboden gevoelens van Blind Beast (1969).

Deze erotische schandaalfilm veroverde eind de jaren 60 Japan met diens intoxicerende cocktail van psychologische horror en goedkope (s)exploitation. Een blinde beeldhouwer ontvoert een supermodel en zet haar gevangen in zijn labyrint-achtige werkatelier. Omringd door gigantische sets gemaakt uit uitvergrote vrouwelijke vormen en onthechte lichaamsdelen probeert ze de treiteringen van haar gijzelnemer te weerstaan en zich een weg naar buiten te banen. Japans New Wave icoon Yasuzō Masumura weet uit deze sensatiezuchtige premisse een soort van perverse poëzie te puren waarin zowel prooi als roofdier gevangen zitten in obscene decors en manipulatieve machtsraadsels.

Onze gastspreekster van dienst Daphné De Weirt daalde met een inleiding op de film af in neon-verlichte dieptes van de Japanse Pink Films. Ook wel Pinku-eiga genoemd, was de Pink Film een softcore erotische cinema waar politieke strijd en pornografische beeldtaal elkaar als bedpartners vonden. Dit resulteerde in subversief scherpe films die met een knipoog en ontbloot bovenlijf de conservatieve elite trachtte te provoceren.

Kinoclub #25: Blind Beast (1969), woensdag 2 februari 2022 om 20:30 in KASKcinema.


Blink je aluminiumhoedje op en staar naar de sterrenhemel, Kinoautomat stelt je antennes af op een dag aan science-fiction filmsensaties met Kinoautomats Kinokwartet: Sci-fi Subversion.

Als een vallende ster raasde deze speelse studiedag doorheen verschillende hoofdstukken van de filmgeschiedenis a.d.h.v. een vierluik van vertoningen. Ditmaal nam het kinokwartet kosmische vormen aan wanneer we de apocalyptische landschappen, buitenaardse bedreigingen en politieke subteksten van enkele van science fiction cinema’s vreemdere creaties verkenden.

13:00 Ghidorah, the Three-Headed Monster (Ishirō Honda, Japan, 1964, 92’)
In deze Kaiju-klassieker van Japanse filmreus Ishirō Honda moet ieders favoriete radioactieve reuzenhagedis het samen met concullega’s Mothra en Rodan opnemen tegen de ruimtedraak Ghidorah. Een hoop stedenvernietigend spektakel garanderend, staat Ghidorah geboekstaafd als de apotheose van studio Toho’s lange lijn aan monsterfilms.

15:00 Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same (Madeleine Olnek, VSA, 2012, 76’)
Afkomstig van de planeet Zots, landen drie buitenaardse wezens op aarde om een buitengewone straf uit te zitten: zich bloot te stellen aan liefdesverdriet en dateperikelen. Wanneer alienvrouw Zoinx verliefd valt op introverte bureauartikelen-verkoopster Jane is dat de start van een sociaal-awkwarde romance waarin cringy comedy en queering van jaren 50 B-film genreconventies elkaar liefdevol treffen.

17:00 Wolf’s Hole (Věra Chytilová, Tsjecho-Slowakije, 1987, 92’)
Hoewel de film begint als een luchtige tienerkomedie in après-ski setting, duurt het echter niet lang alvorens Wolf’s Hole een duikvlucht neemt in gitzwarte horror en allesdoordringende doem. Vera Chytilová zet haar anarchistisch gevoel voor humor en smaak voor het surreële in voor een onderkoelde paranoiathriller die het Tsjecho-slowaakse schrikbewind nieuwe gedaantes geeft.

20:30 Waterworld (Kevin Reynolds, VSA, 1995, 135’, 35mm)
Geen flop zo groot, geen meesterwerk zo miskend als Waterworld. De jaren 90 waren helaas nog niet klaar voor Kevin Coster met kieuwen en Denis Hopper als jetskipiraat, maar na enkele decennia in zout water te zijn gepekeld is deze antropoceen-tastische avonturenfilm gerijpt tot een cultklassieker zonder gelijken.

Kinoautomats Kinokwartet: Sci-fi Subversion, op zondag 6 februari 2022 vanaf 13:00 in KASKcinema.


Duik in het water en dans op de bodem, Kinoautomat overspoelt je met de tedere omhelzingen en passionele blikken van 𝘕𝘢𝘪𝘴𝘴𝘢𝘯𝘤𝘦 𝘥𝘦𝘴 𝘗𝘪𝘦𝘶𝘷𝘳𝘦𝘴 (2007).

Céline Sciammas veelvormige debuutfilm verkent met doortastende intimiteit het ontluikend verlangen van drie jonge vrouwen. Tijdens een lange zomer ontwikkelt de onervaren Anne een romantische fixatie voor de kapitein van het synchroonzwemteam, Floriane. Dit seksuele ontwaken zorgt echter voor een nieuw machtsevenwicht die de relatie tussen Anne en haar beste vriendin Marie herdefinieert. Wat volgt is een delicate choreografie waarin de groeipijnen van vrouwelijke tienertijd vrije vormen vinden en de emancipatorische kracht van verlangen een plaats wordt gegeven.

Filmnerd in hart en nieren Charlot Vanthournout was onze gastspreker van dienst en haalde haar beste vlinderslag boven voor een inleiding over vrouwelijke adolescentie in coming of age films. Doorgaans worden reflecties over opgroeien uit een exclusief mannelijk perspectief weergegeven, leidend tot een beperkte visie op formatieve lust en eerste liefde. Door de visuele grammatica van het genre te herschrijven ontkooit Sciamma de levens van haar jeugdige protagonisten uit de mannelijke blik en opent ze een zelden geziene wereld van wording.

Kinoclub #26: Naissance des pieuvres (2007) op woensdag 2 maart 2022 om 20:30 in KASKcinema.


Het Classics Restored Festival is terug!

Tijdens de derde editie van het festival kunnen in KASKcinema grote meesterwerken als Le cercle rouge (Jean-Pierre Melville, 1970) en te weinig bekende parels als Radio On (Chris Petit, 1979) (her)ontdekt worden. Door steeds beter wordende digitale restauratietechnieken krijgen we de films opnieuw te zien zoals de filmmaker ze voor ogen had, in hun vroegere glorie hersteld.

Classics Restored Festival brengt van 4 tot en met 6 maart de rijkdom van de filmgeschiedenis terug naar het grote scherm en de donkere zaal, waar ze thuishoort. En we zijn heel blij dat we nog eens mogen meeprogrammeren!

Welke cineast is beter geschikt om het bitterzoete proza van D. H. Lawrence tot beelden te kneden dan de iconoclastische Ken Russell? Als enfant terrible van de Britse cinema van de jaren 1960 en ‘70, stond Russell bekend voor doordringende kunstdocumentaires en barokke vormexperimenten. Zijn genese als filmmaker met visie valt echter te plaatsen bij het enigmatische Women in Love, een adaptatie van Lawrence’ gelijknamige boek over twee koppels in interbellum Engeland. Met afstandelijke zorgzaamheid volgt hij leven, liefde en leed van een artistiek zussenpaar wanneer hun romantisch engagement met twee enigmatische mannen hun bestaan onherroepelijk verandert.

De conventies van het Britse heritage-genre met kwaad opzet tegen zichzelf kerende, gebruikt Russell de lotsbeschikkingen van zijn personages om de sociaal-culturele malaise van een van postoorlogs Engeland tot leven te brengen. Het verval in moraal van de tijdsgeest wordt kracht bijgezet door de seksestrijd tussen de jonge geliefden en hun worstelingen met vraagstukken over genderrollen, romantische codes en emotioneel engagement. Russels opereske regie en muzikale expertise zorgen ervoor dat pathos als een ijspriem toeslaat. De kostuums van Russells toenmalige partner Shirley Ann Kingdon geven een extra textuur aan de droomachtige mise-en-scène die zich nog lang in het onderbewuste nestelt.

Met dank aan Metro Goldwyn Mayer en Park Circus. Gerestaureerd in 4K door BFI op basis van het originele cameranegatief en magnetische geluidmasters.

Classics Restored Festival: Women in Love (1969)

zaterdag 5 maart 2022 om 18:45 in KASKcinema
inleiding: Charlotte Durnajkin

en vrijdag 11 maart 2022 om 20:15 in De Cinema
inleiding: Bart Versteirt (Cinea / Fantômas)


Kraak je plaatselijke cinema en laat de projector ratelen, Kinoautomat graaft met je mee naar een onbestemd verleden.

Begin 2022 overleed filmlegende Peter Bogdanovich. Hoewel laatbloeier van de New Hollywood filmstroming, toonde Bogdanovich zich al snel als een begiftigd filmmaker die Hollywoods dromen van weelde en welvaart binnenstebuiten wist te keren. The Last Picture Show geldt als zijn definitieve doorbraakfilm en het begin van een iconoclastisch oeuvre. Deze laconieke liefdesbrief aan een Amerika dat mogelijks nooit bestond richt zich op de lotgevallen van een groepje Texaanse jongeren in een half verlaten spookstadje. Het gebrek aan kansen die de gemeenschap plagen, bereikt bittere dieptes wanneer de plaatselijke cinema met faillissement bedreigd wordt.

Vriend der filmverdeling Seppe Vanhaecke, onze gastspreker van dienst, reanimeerde zijn liefde voor de film met een inleiding over herinnering, nostalgie en Americana. Hoewel The Last Picture Show begin de jaren 70 geschoten werd, koos Bogdanovich ervoor om de fifties als decor te gebruiken voor zijn rouwstoet van de American dream. De mythische allures van sociale mobiliteit, veelal geassocieerd met de jaren 50, worden hier kritisch herbekeken als een laag vernis op een tijdperk van armoede en verdeling.

Kinoclub #27: The Last Picture Show (1974) woensdag 4 mei 2022 om 20:30 in KASKcinema.


Koester je eieren en beraam je ontsnapping, Kinoautomat breekt uit haar vakantiesluimer met de alombeminde animatieklassieker Chicken Run, op 35mm!

De kwaadaardige Mevrouw Tweedy houdt haar kippen in een greep van terreur. Eierdeadlines zijn strak, vluchten onmogelijk en wie de quota niet haalt, eindigt op het kapblok. De strijdlustige Ginger laat zich hierdoor echter niet ontmoedigen. Via hoogst inventieve plannen probeert ze het kippencollectief steeds opnieuw te mobiliseren om samen te spannen en verzet te bieden. Net wanneer de tijd begint te dringen, arriveert haantje de voorste Rocket. Met ingevette kam en macho hybris overtuigt hij de kippen dat hij ze kan leren vliegen. Dat alles gedubd met heerlijk vettig Vlaamse accenten, geen Antwerpenaar of West-Vlaming zal onberoerd blijven.

Mediawetenschap ster Joke D’Heer is onze expert van dienst en gaf bij wijze van omkadering een queer reading van de film. Queer reading is een methode van kritisch cultureel onderzoek waarin tegen de dominante interpretatieschema’s in wordt gekeken, op zoek naar sporen van queer verzet. Met de juiste bril aan wordt Chicken Run zo een anti-patriarchaal meesterwerk dat pleit voor interactionele feministische solidariteit in tijden van laat-kapitalisme.

Kinoclub #28: Chicken Run (2000) op woensdag 5 oktober om 20:30 in KASKcinema


Sprokkel je sleutels en snel naar de sterren, Kinoautomat neemt je mee op een verbluffende reis naar de grenzen van de verbeeldingskracht.

De legendarische actrice Chiyoko Fujiwara is ondanks een glanzende carrière in de vergetelheid geraakt. In een poging deze stoffige superster opnieuw te laten blinken, komt een team journalisten op bezoek om haar leven op te rakelen. Chiyoko sleurt ze vervolgens mee in een draaikolk van herinneringen die hen doorheen verschillende passages van de Japanse (film)geschiedenis slingert. De grenzen tussen fantasie en realiteit vervagen steeds meer wanneer Chiyoko de door haar gespeelde rollen met haar eigen levensloop begint te verwarren. Wat is echt in het spiegelpaleis van de cinema? En doet het er überhaupt toe? Het resultaat is een visueel en filosofisch overweldigend avontuur zoals enkel animatie grootmeester Satoshi Kon die kan verzinnen.

Gastspreekster van dienst Anne Verbeure brengt vanuit haar achtergrond als animatiefilmmaakster een gepassioneerde en persoonlijke inleiding op de film. Bekend van prachtig geanimeerde existentiële zoektochten als Perfect Blue (1997) en Paprika (2006) wist Satoshi Kon dromen op doek te vangen. Motieven van mythe, verlangen en mysterie worden in zijn handen tastbare beelden met grootste emotionele kracht. Hoe deze weten te betoveren kan ook enkel in beeldtaal bevat worden.

Kinoclub #29: Millennium Actress (2001) op woensdag 2 november 2022 om 20:30 in KASKcinema.


Glijd in je leren jas en laat je tanden zien, Kinoautomat huldigt één van de meest hypnotische talenten van de filmkunst tijdens hun Kinokwartet: Willem Dafoe.

Als een luchtledige pompoengranaat blaast deze lichtjes sektarische studiedag een plek in je agenda. Met een vierluik canonieke Dafoe films bouwen we KASKcinema om in een wervelend Willemwonderland, waar de acteur in al zijn verscheidenheid en viriliteit geëerd wordt. Weinigen kunnen met kameleon-achtige gratie de grens tussen sinister en sensueel bewandelen en doch wordt Dafoe veelal in de schaduw gelaten. Na een leven als Messias, Vietnamsoldaat, amateur oceanograaf en winderige kreeftenkok krijgt hij hier eindelijk een onverdeeld plekje in de spotlight, waar vier van zijn meest iconische rollen in hun grimasgrage glorie verkend worden.

13:00 | The Loveless (Kathryn Bigelow & Monty Montgomery, VSA, 1981, 86′)
Een half ontblote Willem wandelt met gladde wangetjes en het charisma van een rockster de filmwereld binnen. Dit mede door actiegodin Kathryn Bigelow geschoten biker-epos was Dafoe’s doorbraakfilm. Met in leer gevangen schouderbladen en sensationeel staarwerk wist hij het doek in lichterlaaie te zetten en eigenhandig de motorbende-film terug in leven te roepen.

15:00 | Shadow of the Vampire (Elias E. Merhige, VSA, VK, Luxemburg, 2000, 92′)
Dat Dafoe boven ons stervelingen uitstijgt wisten we al, maar geen film die zijn bovennatuurlijke schoonheid en eeuwige jeugd zo succesvol wist te benutten als Shadow of the Vampire. Deze gefictionaliseerde making of van F.W. Murnau’s Nosferatu (1922) laat Dafoe in de cape kruipen van cinema’s meest gekende vampier. Uw slagaders zullen er spontaan sneller van slaan.

17:00 | Light Sleeper (Paul Schrader, VSA, 1992, 103′, 35mm)
Paul Schrader maakt al decennia varianten van Robert Bresson’s Pickpocket (1959). Hoewel vele pogingen verdienstelijk zijn, werd in 1992 zijn zoektocht naar perfectie al bereikt door Dafoe als slapeloze drugdealer op te voeren. Niets schreeuwt namelijk meer ‘Transcendental Style’ als een in boxershort-geklede en door twijfel bestookte Willem Dafoe, die nachtelijk met zijn lakens worstelt.

20:30 | To Live and Die in L.A. (William Friedkin, VSA, 1985, 116′)
Doorheen de jaren ’80 en ’90 was Dafoe een van Hollywoods meest prominente schurkenkoppen. In deze naar zweet en zonde ruikende politiethriller speelt hij een geniale valsmunter die door de lokale autoriteiten opgejaagd wordt. Willem wurmt zich echter aalglad door de armen van de wet tijdens een kat-en-muis spel dat antwoord poogt te geven op de eeuwige vraag: hoe goed staat Willem met handboeien?

Tickets via KASKcinema – voor de ultieme Willemania (15 euro / 10 euro) of voor de films apart (6 euro / 4 euro). #WijwillenWillem.


Pak je verrekijker en begluur je buren, Kinoautomat nodigt je uit voor een staaltje spioneren zoals enkel de jaren 70 dat konden.

Lee Carter is een uit gratie gevallen televisiejournalist die lang worstelde met een drankverslaving. Tijdens zijn opdracht verslag te nemen van een politieke toespraak, wordt hij onwillend getuige van de moord op presidentskandidaat Charles Caroll. Hoewel de moordenaar gevat wordt, ruikt Carters scherpe reporterneus een vies luchtje hangen. Wanneer iemand later zijn hulp inlast uit angst zelf vermoord te worden, beginnen er zich sinistere patronen te ontwikkelen die wijzen op een grootschalig politiek complot.

Onze gastspreker Matthias De Bondt (filmwetenschapper aan de KU Leuven) werpt een kritische blik op het sub-genre van de paranoiathriller dat in de jaren 70 hoogtij vierde. Met films als Klute (1971) en All the President’s Men (1976) staat regisseur Alan J. Pakula geboekstaafd als de onnavolgbare meester van de complotfilm. Als middenstuk van zijn paranoia-trilogie wist The Parallax View (1974) de waanzin en het wantrouwen van de tijdgeest perfect te vatten en tot indringend vermaak te puren.


Kinoclub #30: The Parallax View (1974) op woensdag 7 december 2022 om 20:30


Slik je bollen en sla aan het trippen, Kinoautomat neemt je mee op een psychedelisch avontuur van transcendentale proporties.

In Enter the Void (2010) zoekt enfant terrible van de Franse Cinéma Du Look, Gaspar Noé, zijn limieten op. Na de provocatiegrage vormexperimenten Seuls Contre Tous (1998) en Irréversible (2002) verlaat Noé de Parijse binnenstad voor de in neon-gedrenkte droomlandschappen van nachtelijk Tokyo. Daar treffen we broer en zus Oscar en Linda aan. Wanneer Oscar tijdens een drugsdeal sterft, dwaalt zijn geest rond in het luchtledige. Bijna volledig geschoten vanuit het point-of-view van Oscar zijn zwervende bewustzijn, is Enter the Void een dromerige en desoriënterende duikvlucht die ruimte en tijd overstijgt.

Vik Verplanken, onze gastspreker en trip-sitter van dienst geeft voorafgaand aan de vertoning een uiteenzetting over de representatie van psychedelische ervaringen in film. Hoewel vele films zich aangetrokken voelen tot de spectaculaire highs en lows van drugsconsumptie, wordt de subversieve kant van deze verbeelding vaak beperkt door normatieve idealen rond realiteitsperceptie. Mits de juiste ingrepen, kunnen films echter laten reflecteren over onze relatie tot de werkelijkheid.

Kinoautomat leent met deze vertoning haar Kinoclub-formule aan KASKcinema’s themamaand SENSORIUM.

Kinoclub SENSORIUM: Enter the Void (2010) op woensdag 11 januari 2023 om 20:30 in KASKcinema.

Klik hier voor tickets en info.


Spring op de daken en tel je levens! Kinoautomat laat je spinnen van nostalgie met Minoes (2001).

Wanneer een vat mysterieuze chemicaliën op straat belandt, transformeert de huiskat Minoes in een mensenvrouw. Ondanks haar transformatie, blijft Minoes haar katteninstincten behouden en is ze in staat om met andere katten te praten. Op zoek naar onderdak, vindt ze de verlegen onderzoeksjournalist Tibbe de Vries. Met de hulp van een hoop viervoeters gaat dit onwaarschijnlijk duo op speurtocht om de sinistere plannen van notoir kattenhater en deodorant-baron meneer Ellemeet te onthullen. Het resultaat is een aaibaar kinderavontuur dat de Lage Landen veroverde met charmante personages, liefdevol getimmerde decors en een antikapitalistische moraal die het belang van de Vierde Macht benadrukt.

Onze gastspreker van dienst beklimt de boom van zijn jeugdherinneringen met een lezing over de representatie van katten in film en cultuur. Menig jeugdklassieker doet namelijk de nobele kat oneer aan met naargeestige stereotypen en speciësismes die de meer valse aspecten van het kattenkarakter belichten. Met deze Kinoclub wordt eindelijk tegenwind gegeven aan de hegemonie van de hond.

De film wordt ingeleid door devotionele kattenfanaat en samenzweringstheoreticus – als het om onze omgang met katten gaat – Robin Van der Plaetsen.

Kinoclub #31: Minoes (2001) op woensdag 8 februari 2023 om 20:30 in KASKcinema


Kijk terug en koester, Kinoautomat laat je missen en mijmeren met het zielstrelend mooie Lilting.

Wanneer de jonge Kai onverwachts sterft, laat hij zijn moeder Junn en zijn partner Richard, achter in een staat van slepend gemis. Uit angst voor haar afkeuring bracht Kai zijn moeder nooit op de hoogte van de meer intieme aspecten van zijn leven, zoals zijn romantische relatie met een andere man. Na de dood van Kai besluit Richard echter om toch contact op te nemen met Junn, op zoek naar een manier om zijn verlies te kunnen delen. Met het nodige tolkwerk slaagt hij erin een onwaarschijnlijke vriendschap met Junn op te bouwen, die de grenzen van taal overstijgt en de verschillen tussen hen overbrugt. Deze film van de Cambodiaans-Britse Hong Khaou liet tijdens de release harten smelten met een eerlijke en integere inspectie van de vele tinten van de rouw.

Onze gastspreekster van dienst laat heden en herinnering samensmelten met een Kinoclub over de verbeelding van gemis. Waar veel films leunen op rouwende personages als een makkelijke worp naar pathos, vermijdt Lilting dat soort sentimentalisme in ruil voor een meer complexe kijk op de hunkeringen van het menselijke hart.

Deze film wordt ingeleid door theatermaakster, recensente, pedagoge, en zoveel meer, Charlotte Durnajkin.

Kinoclub #32: Lilting (2014) op woensdag 1 maart 2023 om 20:30 in KASKcinema.


3 t.e.m. 12 maart – CLASSICS RESTORED FESTIVAL van Cinea

Kinoautomat presenteert
The Long Farewell (1971) op zaterdag 4 maart 2023 om 16:30 in KASKcinema
inleiding door laura persijn

Bekijk het volledige programma op www.cinea.be


Met de steun van Jeugddienst Gent en VAF
Vormgeving door Laura Andriessen